Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτώβριος, 2008

Ευθύνη να 'σαι Κρητικός

Μία ενδιαφέρουσα Ομάδα (Group) στο Facebook, ιδρυθείσα από την Μαρία Πατεράκη , είναι η "Ευθύνη να 'σαι Κρητικός" , εμπνευσμένη από την πασίγνωστη φράσι του Νίκου Καζαντζάκη. Περιέχει κείμενα προβληματισμού σχετικά με την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού μας, αλλά και κριτική στην καινοφανείσα ψευτοπαλληκαριά και το νταϊλίκι που κάποιοι πουλάνε στο όνομα της παράδοσης. Αξίζει να την επισκεφθείτε!!!

Ο Μη Αφορισμός του Καζαντζάκη

oistros: Η αλήθεια για τον ΜΗ αφορισμό του Καζαντζάκη

No to Age Banding

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μία προσπάθεια «ηλικιακής σήμανσης» των παιδικών βιβλίων, ώστε τα παιδιά να αγοράζουν «κατάλληλα» για την ηλικία τους βιβλία. Αν και εκ πρώτης όψεως αυτό μοιάζει λογικό (κάτι ανάλογο ακολουθούν κάποιοι εκδοτικοί οίκοι και στην Ελλάδα), εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους. Αφενός η σήμανση θα είναι με μορφή εικόνων (κι όχι απλά μια φράση του τύπου: «για παιδιά ηλικίας 8–11», όπως στην χώρα μας), αφετέρου ποιος είναι αρμόδιος για τον καθορισμό του τι είναι κατάλληλο για να διαβάση ή όχι ένα παιδί; Η πολιτεία; Αν στην λέξι δίνουμε το αρχαιοελληνικό νόημα, ίσως. Αν όμως εννοούμε το κράτος, συγνώμη, αλλά προτιμώ οι γονείς να επιλέγουν ΜΕ τα παιδιά τους το τι θα διαβάσουν τα τελευταία. Τη βοηθεία κάποιου δασκάλου, παιδαγωγού, παιδοψυχολόγου, «ειδικού», βρε αδελφέ, εάν χρειάζεται, αλλά σίγουρα όχι κάποιας απρόσωπης κρατικής υπηρεσίας που ουδέποτε είδε από κοντά τα εν λόγω παιδιά (και τους γονείς τους). Είναι προφανές, βέβαια, ότι δεν είμαι ο μόνος π

Facebook Group Παιδικό Βιβλίο

Είναι αρκετός καιρός τώρα που βρέθηκα με τον καλό μου φίλο, αδελφό Πρόσκοπο, συγγραφέα και μεταφραστή παιδικών βιβλίων, Αντώνη Παπαθεοδούλου , «εν γραμμή» ( on line ) στο Facebook (ναι, ναι, είμαι κι εγώ θύμα της καταραμένης τεχνολογίας, ναι, ναι, χρησιμοποιώ κι εγώ την αφορισμένη υπηρεσία...). Ο Αντώνης έχει, λοιπόν, δημιουργήσει στο Facebook μία αρκετά ενδιαφέρουσα Ομάδα (Group ) για το Παιδικό Βιβλίο . Αξίζει, εάν είστε μέλη του Facebook κι ενδιαφέρεστε για το παιδικό βιβλίο να συμμετάσχετε κι εσείς!