Πέτρος Μαρτινίδης: "Κόμικς" - Τέχνη και Τεχνικές της Εικονογραφήγησης

Όπως έγραψα σε προηγούμενή μου ανάρτησι, το σύγγραμα " "Κόμικς" - Τέχνη και Τεχνικές της Εικονογραφήγησης", του Πέτρου Μαρτινίδη, το θεωρώ πλέον κλασσικό.

Όχι μόνο γιατί κυκλοφόρησε από τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις, εκδοτικό οίκο που δεν υπάρχει πια, κι άρα, είναι κάπως δυσεύρετο, ούτε διότι, όπως ήδη έχω γράψει, σ' αυτό ο Μαρτινίδης εισηγείται τον, θεωρώ επιτυχή, όρο "εικονογραφήγησι" για τα "κόμικς".

Κυρίως, είναι κλασσικό γιατί είναι ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο βιβλίο αναφοράς για τα εικονογραφηγήματα που γράφτηκε στην Ελληνική γλώσσα, από έναν άνθρωπο που έχει βαθιά γνώσι του θέματος και που μπορεί εύκολα ν' αναφερθή στην ιστορία του είδους, στις διάφορες σχολές, τεχνικές κι αισθητικές, στην σχέσι του με τις άλλες μορφές τέχνης και με την (παρα)λογοτεχνία, ακόμα και στις κριτικές ανατιμήσεις του είδους διαχρονικά!

Για την ιστορία, να αναφέρω ότι εκδόθηκε το 1990 στην Θεσσαλονίκη, ενώ εγώ είχα την ευλογία να το αποκτήσω έφηβος, από το βιβλιοπωλείο του, μακαρίτη πια, του Στέλιου του Σαπουντζή, εκεί, στο Πάρκο Θεοτοκόπουλου, στο Ηράκλειο.

Αναζητήστε το και θα με θυμηθήτε: Ένας νέος κόσμος θα ανοιχθή εμπρός σας!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων

Ήντα να κάμω εδά;