Εικονογραφηγήσεως το ανάγνωσμα...

Έχει εδώ και καιρό που έχω την αίσθησι ότι το να παρουσιάζω σ' αυτό εδώ το ιστολόγιο μόνο βιβλία (έντυπα και ηλεκτρονικά) ή σχετικά με το βιβλίο θέματα, είναι κάπως περιοριστικό. Άλλωστε, θα έχετε δει και κάποιες αναρτήσεις που δεν έχουν άμεση σχέσι με το βιβλίο, αλλά θα αφορούν γενικότερα στην τέχνη και στο σκέπτεσθαι. Αποφάσισα, λοιπόν, να διευρήνω λίγο το περιεχόμενο, παρουσιάζοντας εφ εξής και εικονογραφηγήματα.

Ίσως ο όρος εικονογραφήγησι ή εικονογράφημα να μην σάς είναι τόσο οικείος. Αναφέρομαι, με απλά λόγια, στην λεγόμενη ένατη τέχνη, στα γνωστά κόμικς (comics).

Ο όρος εικονογραφήγησι, τον οποίο θεωρώ ιδιαιτέρως επιτυχή, δεν είναι δικός μου, αλλά του Πέτρου του Μαρτινίδη, ο οποίος τον εισηγείται στο κλασσικό πια πόνημά του "Κόμικς - Τέχνη και Τεχνικές της Εικονογραφήγησης", στο οποίο θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτησί μου.

Η λογική που ακολουθεί ο Μαρτινίδης είναι απλή: Τα κόμικς δεν είναι απλή εικονογράφησι, η οποία πλαισιώνει μία αφήγησι, αλλά ούτε είναι μία αφήγησι που πλαισιώνει μία εικονογράφησι. Τα κόμικς είναι αφήγησι μέσω εικονογράφησης, είναι αφηγούσα εικονογράφησι, είναι, λοιπόν, εικονογραφήγησι.

Φυσικά, δεν έχω σκοπό να παρουσιάζω κάθε εικονογραφήγημα που βρίσκω ενδιαφέρον. Θα περιοριστώ κυρίως σε λευκώματα και βιβλία εικονογραφήγησης (comic albums, comic books), χωρίς φυσικά να αποκλείω την πιθανότητα να αναφερθώ κάποτε σε κάποιο κόμικς που διάβασα σε κάποιο περιοδικό, εφημερίδα ή ιστότοπο και μ' εντυπωσίασε.

Άλλωστε, σκέφτομαι έντονα να πραγματοποιώ εφ εξής και αναρτήσεις για άρθρα ή περιοδικά που βρήκα ενδιαφέροντα. Νομίζω πως στις μέρες μας, που οι βιβλιοθήκες μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε πολυμεσοθήκες (médiathèques), μία τέτοια αλλαγή έχει νοημα. Δεν έχω σκοπό, όμως, να επεκταθώ, τουλάχιστον για την ώρα και σε άλλες μορφές (καλλιτεχνικής) έκφρασης, αν και ίσως αυτό να πρέπη να γίνη σύντομα. Όμως, τότε, κι αυτό το ιστολόγιο θα πρέπη να επαναπροσδιορίση τον ρόλο του κι ίσως και τ' όνομά του...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ήντα να κάμω εδά;

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων