Review: Μάυρη Φουστανέλα: Η τριλογία

Μάυρη Φουστανέλα: Η τριλογία Μάυρη Φουστανέλα: Η τριλογία by Christos Stamboulis
My rating: 5 of 5 stars

"Η Μαύρη Φουστανέλα" είναι μια απ' τις καλλίτερες δημιουργίες εικονογραφήγησης (κόμικ, ντε!) που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια!

Με μπόλικο χιούμορ, αλλά και κριτική διάθεσι, ο Χρήστος Σταμπουλής δεν αφήνει στη θέσι τους ούτε θεούς, ούτε δαίμονες, ούτε ήρωες, ούτε παπάδες, ούτε αφεντικά, ούτε δούλους, ούτε αυθεντίες, ούτε οιδιπόδεια, σε μια τριλογία όπου όλη η (εν πολλοίς άγνωστη, γιατί απλώς δεν τη μελετάμε) ιστορία των Νεοελλήνων και του Νεοελληνικού κράτους (με τους μοχλούς εξουσίας και παραεξουσίας που διαθέτει, προεξάρχουσας της θρησκευτικής) ανατέμνονται και ψυχαναλύονται, με πολλαπλές, φυσικά, αναφορές στην αρχαιότητα και τον μεσαίωνα, χωρίς, όμως, να σερβίρη τη μπουκιά μασημένη ή το φαΐ ξαναζεσταμένο!

Στα θετικά της ολοκληρωμένης αυτής έκδοσης βρίσκω το ότι στο τέλος παρατίθεται ένα "Λυσάρι", ένας κατάλογος, δηλαδή, με σχόλια πάνω σε διάφορα σημεία του σεναρίου ή/και της εικονογράφησης, κάτι που ταιριάζει πολύ στη σκληρόδετη έκδοσι της τριλογίας, καθώς διευκολύνει τον αναγνώστη που αναρωτιέται ή που θέλει να ψάξη (και να ψαχτή) παραπάνω, χωρίς, όμως, να παρεμβάλλεται στη ροή του κόμικ.

Θετικό, επίσης, βρίσκω, το γεγονός ότι στο τέλος της έκδοσης περιλαμβάνεται και η εξασέλιδη ιστορία "Η Μαύρη Φουστανέλα: Βουκολικό Manga", του Γιώργου Τσακιρέλλη, δημιουργού του χαρακτήρα, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε η Μαύρη Φουστανέλα.

View all my reviews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων

Ήντα να κάμω εδά;