Συνέντευξι με τον Jason B. Sizemore, Αρχισυντάκτη του περιοδικού Apex Magazine

Το Apex Magazine είναι ένα γνωστό περιοδικό επιστημονικής φαντασίας, λογοτεχνίας του φανταστικού και λογοτεχνίας τρόμου, που εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή από τις εκδόσεις Apex Publications, LCC, με έδρα στο Λέξινγκτον του Κεντάκυ των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαι μεγάλος θαυμαστής τους κι ενεργός συνδρομητής του Περιοδικού.

Τους περασμένους Οκτώβριο και Νοέμβριο 2016 ξεκίνησαν την ετήσια εκστατεία συνδομών τους για να συγκεντρώσουν χρηματοδότησι για το 2017. Όμως, μετά τις Προεδρικές Εκλογές των Η.Π.Α. του 2016, αποφάσισαν να την τερματίσουν νωρίτερα, παρά το ότι δεν είχαν πετύχει ακόμη τον στόχο τους.

Παρ' όλ' αυτά, από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 17 Απριλίου 2017 αποφάσισαν να τρέξουν μια νέα εκστρατεία συνδρομών. Έχουν νέες βαθμίδες ανταμοιβών προς επίτευξι, αδημοσίευτη λογοτεχνία για να προστεθεί στο τεύχος Ιανουαρίου 2018 και διάφορα απίστευτα καλούδια που έχουν ειδικά δωρηθεί από τους δημιουργούς τους με σκοπό να πετύχουν οι εκδότες τον στόχο τους!

Έτσι, μετά από μια ανάρτησι στο ιστολόγιό τους που ανακοίνωνε την αναβίωσι της εκστρατείας, αποφάσισα να ενώσω τις δυνάμεις μου μαζί τους και να πάρω μια συνέντευξι από τον Jason B. Sizemore, Αρχισυντάκτη του Apex Magazine, ο οποίος πρόθυμα απάντησε στις ερωτήσεις μου. Οφείλω ευχαριστίες στην Lesley Conner, Διαχειριστική Επιμελίτρια του περιοδικού, για τη βοήθειά της στη διαδικασία και στην επικοινωνία μέσω ηλεταχυδρομείου. 

Χθες δημοσίευσα τη συνέντευξι στη γλώσσα που πραγματοποιήθηκε, στ' Αγγλικά. Σήμερα τη δημοσιεύω και σε Ελληνική μετάφρασι. Απολαύστε την!

Εντάξει, ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή· θα μπορούσατε να περιγράψετε για τους αναγνώστες μας ποια είναι η διαδικασία σας για την επιμέλεια και έκδοσι; Πώς επιλέγετε ποιες ιστορίες θα δημοσιευθούν; Πώς αποφασίζετε τι άλλο υλικό (συνεντεύξεις, ανασκοπήσεις, κ.τ.λ.) θα δημοσιευθή;

Jason: Η πλειονότητα των αδημοσίευτων διηγημάτων που δημοσιεύουμε ανασύρεται από έναν σωρό μη επιμελημένων χειρογράφων. Έχουμε μια ομάδα πρώτων αναγνωστών που φιλτράρουν το υλικό που ξέρουμε πως σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για δημοσίευσι. Το υπόλοιπο στέλνεται στην σκληρά εργαζόμενη διαχειριστική μου επιμελήτρια, Lesley Conner. Διαβάζει αυτές τις ιστορίες, απορρίπτει εκείνες που ξέρει ότι δεν θα διαλέξω και στέλνει τις υπόλοιπες σ' εμένα (μαζί με τις πολύτιμες σκέψεις κι αντιδράσεις της σε κάθε μια). Γύρω στις 20 ιστορίες φτάνουν στο γραφείο μου κάθε μήνα. Δύο ή τρεις απ' αυτές τις 20 θα επιλεχθούν για δημοσίευσι. Ο συγγραφέας θα ενημερωθή μέσω ηλεταχυδρομείου. Μερικές φορές το χρόνο θα επιλέξω ένα διήγημα που άκουσα σε κάποια εκδήλωσι ανάγνωσης ή κάποιο που μου συνεστήθη από έναν συνάδελφο εκδότη/ συγγραφέα, κ.τ.λ. . Και μια φορά στο τόσο θα ζητήσω εγώ από κάποιον ένα έργο του- ειδικά για σκοπούς προώθησης (όπως η τρέχουσα εκστρατεία συνδρομών!).

Το Apex Magazine έχει δημοσιεύσει τόσο γνωστούς συγγραφείς, όσο και σχετικά άγνωστους (τουλάχιστον κατά τον χρόνο της δημοσίευσης). Θα μπορούσατε να κατονομάσετε κάποιους για τους οποίους είστε περήφανος επειδή έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό σας;

Jason: Κάποια από τα πρωϊμότερα έργα των Cherie Priest, Lavie Tidhar, Mary Robinette Kowal, Maurice Broaddus, Eugie Foster, Ian Tregillis, Jason Heller, Danger Slater και James L. Sutter μπορούν να ανευρεθούν στις σελίδες του Apex Magazine. Είμαι περήφανος που τους έχουμε εκδόσει προτού να γίνουν παγκοσμίως διάσημοι! Θα μπορούσα να παραθέσω περισσότερους, αλλά η παράθεσι ονομάτων είναι τόσο άκομψη!

Από το τεύχος 15 (εάν δεν κάνω λάθος), το Apex Magazine δημοσιεύεται με πολύ όμορφα εξώφυλλα, που φιλοξενούν εξαιρετική τέχνη, συχνά από γνωστούς καλλιτέχνες. Ποιο είναι το αγαπημένο σας εξώφυλλο ως τώρα;

Jason: Σχεδόν κάθε μήνα νομίζω πως το νεώτερο εξώφυλλο είναι το αγαπημένο μου. Μόνο με την απόστασι του χρόνου μπορώ αντικειμενικά να κοιτάξω πίσω και να πω "ΑΥΤΟ"! Ακόμα και τότε, το αγαπημένο μου αλλάζει συνέχεια. Πιστεύω τούτο, από την Mélanie Delon, είναι το τωρινό μου αγαπημένο.

Το αγαπημένο αυτήν την περίοδο εξώφυλλο του Jason, με τέχνη της Mélanie Delon, που φιλοξενήθηκε στο τεύχος 88, Σεπτέμβριος 2016, του Apex Magazine
Το Apex Magazine εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή. Πρόσφατα, παρ' όλ' αυτά, επιλέξατε και την εκτύπωσι, εκδίδοντας το Apex Magazine SFFH #0. Πώς είναι η ανταπόκρισι ως τώρα; Πώς βλέπετε το μέλλον του (ψηφιακού και έντυπου) Περιοδικού;

Jason: Οι λάτρεις των έντυπων εκδόσεων ήταν ευτυχισμένοι, μπορώ να σας το πω αυτό! Η ανταπόκρισι ήταν καλλίτερη απ' ότι την ανέμενα, αλλ' όχι τόσο ισχυρή ώστε να είναι αρκετή για να εγγυηθή άλλο ένα έντυπο τεύχος. Μια απ' τις υψηλότερες βαθμίδες μας στην τρέχουσα εκστρατεία νέων συνδρομών είναι η δημοσίευσι ενός ακόμα έντυπου τεύχους. Λατρεύω το να τα φτιάχνω! Έχουμε μια τεράστια αναγνωστική βάσι για τη ψηφιακή έκδοσι. Δεν μας βλέπω να μετακινούμαστε μακριά απ' αυτήν τη μορφή. Μα, το να ετοιμάζουμε περιστασιακά ένα έντυπο τεύχος δεν τίθεται ποτέ εκτός συζήτησης.

Μια τελευταία ερώτησι, που μπορεί να είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Όπως το βλέπω, η επιστημονική φαντασία έχει να κάνει με άγνωστους κόσμους, με το μέλλον και το παρελθόν, με την εξερεύνησι του «άλλου», αλλ' επίσης με το γνώθι σ'αυτόν. Ένα από τα πρώϊμα τεύχη του Apex Magazine, το 18, ήταν ένα «Ειδικό Αραβικό/ Μουσουλμανικό Τεύχος», που φιλοξένησε αδημοσίευτα έργα Αράβων και άλλων Μουσουλμάνων. Πρόσφατα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Trump υπέγραψε ένα σχετικό με τη μετανάστευσι εκτελεστικό διάταγμα που στοχοποιεί κυρίως ανθρώπους προερχόμενους από Μουσουλμανικές χώρες. Εγώ ο ίδιος δεν είμαι Μουσουλμάνος, αλλά κι οι δύο χώρες μου, καταγωγής (Ελλάς) και διαμονής (Κύπρος), έχουν δεχθεί μεγάλα κύματα Μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών. Πώς το βλέπετε αυτό το θέμα; Νιώθετε ότι η ελεύθερη έκφρασι (συμπεριλαμβανομένης της καλλιτεχνικής και της θρησκευτικής) στις Η.Π.Α. βρίσκεται υπό απειλή; Νιώθετε ότι η ελευθερία του λόγου μπορεί να δέχεται επίθεσι από τον Πρόεδρο Trump και τις πολιτικές που αντιπροσωπεύει; Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες για τις εκδόσεις μικρών εκδοτικών οίκων, εν γένει, και για το Apex Magazine, ειδικότερα;

Jason: Είμαι απογοητευμένος από τον Πρόεδρο Trump ως τώρα. Πάρα πολύ από τους φίλους μου είναι έντρομοι σχετικά με την ευημερία τους. Και το γεγονός ότι ο Trump κέρδισε τις εκλογές φοβίζοντας και θυμώνοντας λευκούς ετεροφυλόφιλους Χριστιανούς με την φανταστική απειλή ανθρώπων με σκούρο δέρμα, διαφορετική θρησκεία και διαφορετικές σεξουαλικές είναι βαθιά ερεθιστικό. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες απογοήτευσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ομαλοποιώντας το φαινόμενο Trump κι επιτρέποντας η ρητορική του να υποβαθμίζεται από τους αντιπροσώπους του. Για την ώρα, η εργασία της διατήρησης της ελευθερίας του λόγου θα γίνεται από εκδόσεις υπό τα λάβαρα ανεξάρτητων και μικρών εκδοτών. Όταν επιτίθενται, πρέπει ν' αντιπαλέψουμε χωρίς έλεος και χωρίς παύσι. Κι αν φτάσει σ' αυτό το σημείο, είμαι έτοιμος. Το Apex είναι έτοιμο.

Λοιπόν, αυτό ήταν! Ελπίζω να τη βρήκατε ενδιαφέρουσα! Εάν επιθυμείτε να τους υποστηρίξετε, ο σύνδεσμος για την νέα εκστρατεία συνδρομών είναι: http://www.apex-magazine.com/revive-the-drive-2017/ .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ήντα να κάμω εδά;

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων