Lonely Planet's Poland Guide

Μιας κι αυτήν την περίοδο της ζωής μου, οπόταν κι αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το ιστολόγιο για τα βιβλία, βρίσκομαι στην Πολωνία (δείτε εδώ για λεπτομέρειες) είναι νομίζω φυσικό να ξεκινήσω με βιβλία που, είτε αγόρασα εδώ, είτε σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μ' αυτήν την χώρα.

Αρχίζω, λοιπόν, με τον ταξιδιωτικό οδηγό για την Πολωνία του Lonely Planet. O Μοναχικός Πλανήτης, όπως είναι η απόδοσι του Lonely Planet στα Ελληνικά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους (ίσως ο μεγαλύτερος) ανεξάρτητος ταξιδιωτικός οργανισμός στον κόσμο, με γραφεία στην Μελβούρνη (Melbourne), την Οακλάνδη (Oakland) και το Λονδίνο (London) και μια ιστορία άνω των 30 ετών.

Oι ταξιδιωτικοί οδηγοί του μ' αρέσουν πολύ γιατί δεν παρουσιάζουν απλώς αξιοθέατα και τουριστικά μέρη, αλλά κάνουν πάντοτε μία - έστω σύντομη - παρουσίασι της ιστορίας και του πολιτισμού (τέχνες, γράμματα, ήθη, έθιμα, κουζίνα κ.τ.λ.) της εκάστοτε χώρας, πόλης, νήσου ή περιοχής.

Επιπλέον, έχουν πάντοτε ένα σύντομο αλλά χρήσιμο λεξιλόγιο και φρασεολόγιο, που σίγουρα θα βοηθήση τον ταξιδιώτη που δεν μιλά την τοπική γλώσσα κατά τις επαφές του με τους ντόπιους.

Ένα ίσως αρνητικό σημείο τους είναι η έλλειψι πολλών έγχρωμων φωτογραφιών, αλλά αυτό είναι εν μέρει θέμα γούστου. Προσωπικά προτιμώ ένα καλογραμμένο κείμενο με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παρά έγχρωμες φωτογραφίες με κακογραμμένο κείμενο.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι αρκετοί οδηγοί του Lonely Planet έχουν μεταφραστεί πλέον στην Ελληνική και κυκλοφορούν στην σειρά "Ταξιδεύοντας" των Εκδόσεων Οξύ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων

Ήντα να κάμω εδά;