GK Collection #1: Kolekcja sztuki Grażyny Kulczyk / Art from Grażyna Kulczyk Collection

Η Γκραζύνα Κούλτσυκ (Grażyna Kulczyk) είναι μία ιδιαιτέρως γνωστή, στην Πολωνία, γυναίκα επιχειρηματίας, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων οι κατασκευές και το εμπόριο.

Η Κούλτσυκ είναι, όμως, διάσημη για την πολύ μεγάλη συλλογή της έργων τέχνης, αλλά και για μια καινοτόμο ιδέα της: την αναπαλαίωσι ενός παλαιού ζυθοποιείου, στην πόλι Πόζναν (Poznań), της Πολωνίας, και την μετατροπή του σε ένα υπερσύγχρονο μέσου μεγέθους εμπορικό κέντρο, υπό την επωνυμία "Stary Browar" ("Παλαιό Ζυθοποιείο", δηλαδή) στο οποίο υπάρχει η "Αυλή της Τέχνης" ("Dziedziniec Sztuki"), όπου ενσωματώνεται ένα μουσείο τέχνης, ένας εκθεσιακός χώρος για περιοδικές εκθέσεις κι ένας χώρος για μουσικές, χορευτικές ή άλλες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις.

Την ευθύνη λειτουργίας της "Αυλής της Τέχνης" έχει το Ίδρυμα Κούλτσκυκ (Kulczyk Foundation), το οποίο "έχει ως Αποστολή του το να ανοίξει τα μυαλά των νέων μέσω της τέχνης και να εξάγει ό,τι το καλύτερο εν αυτούς. Το Ίδρυμα στοχεύει σε μία περισσότερο δημιουργική, συνειδητοποιημένη και ευαίσθητη περί την τέχνη κοινωνία". Αυτό πετυχαίνεται μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως το "Παλαιό Ζυθοποιείο, Μοντέρνος Χορός" ("Stary Browar, Nowy Taniec"), των εκθέσεων και εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στην "Αυλή", αλλά και διαφόρων εκδόσεων.

Το βιβλίο, στο οποίο αναφέρεται η παρούσα ανάρτησι, είνε η πρώτη έκδοσι του Ιδρύματος Κούλτσυκ, με την οποία εγκαινιάζεται η "Συλλογή GK" ("GK Collection") και είναι στην ουσία ένας εκτενέστατος οδηγός της πρώτης περιοδικής έκθεσης που έλαβε χώρα στην "Αυλή", στην οποία παρουσιάστηκαν έργα από την προσωπική συλλογή της Γκραζύνας Κούλτσυκ, και την οποία είχα την τύχη να επισκεφθώ κατά την σύντομη παραμονή μου στο Πόζναν, εξ αφορμής της συμμετοχής μου στα "Προ-Χρώματα, Διαπαιδαγώγηση στην Διαφορετικότητα" ("Pro-Colours, Education for Diversity"), μία δραστηριότητα νέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρατσισμό που διοργάνωσαν από κοινού οι SCI Πολωνίας, Ελλάδος, Γερμανίας και Ιταλίας.

Πέραν του ότι πρόκειται για μια εξαίρετη, από αισθητικής απόψεως, δίγλωσση (Πολωνικά και Αγγλικά) έκδοσι, με εξαίρετες φωτογραφίες των έργων που εξετέθησαν από τον Λεχ Μαγιέφσκι (Lech Majewski), για κάθε θεματική της έκθεσης υπάρχει ένα εκτενές εισαγωγικό κείμενο από τον κουράτορα (επιμελητή) της, τον Πάβεου (Παύλο) Λεσκόβιτς (Paweł Leszkowicz), με στοιχεία για τους καλλιτέχνες, την περίοδο δημιουργίας τους, την εκάστοτε σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα στην Πολωνία, την Ευρώπη, τον κόσμο, αναφορικά με την τέχνη, αλλά και ευρύτερα. Κείμενα τα οποία δεν μένουν, ευτυχώς, στην παράθεσι απλών ιστορικών γεγονότων, αλλά κάνουν βουτιά και σε θεωρητικά (ή, μήπως, καθαρώς πρακτικά) ερωτήματα και διλήμματα, αναζητώντας και κάποτε δίνοντας τις απαντήσεις.

Πρόκειται, μ' άλλα λόγια, για μια άρτια έκδοσι, από έναν πολλά υποσχόμενο φορέα παιδείας της Πολωνίας και της ευρύτερης Ευρώπης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ήντα να κάμω εδά;

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων