Νίκος Καζαντζάκης: Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη Φιλοσοφία του Δικαίου κια της Πολιτείας

Ο Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε (Friedrich Wilhelm Nietzsche, ορθή προφορά στα Γερμανικά: Φρίντριχ Βίλελμ Νίτσε) είναι ασφαλώς γνωστός τοις πάσι. Συχνά, βεβαίως, πολύς κόσμος έχει λανθασμένη εικόνα για το έργο του και την εν γένει φιλοσοφία του, αλλά αυτό δεν θα απασχολήση την παρούσα ανάρτησι.

Απλώς, ρητορικά ρωτώ: πόσοι, άραγε, γνωρίζουν, ότι ο πολυτραγουδισμένος στίχος του Πορτοκάλογλου "Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό", είναι στην πραγματικότητα φράσι του Νίτσε;

Το ότι ένας άλλος "παρεξηγημένος", ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης, ασχολήθηκε συστηματικά με το έργο του Νίτσε, είναι επίσης γνωστό. Άλλωστε, ο ίδιος στην "Αναφορά στον Γκρέκο" κάνει εκτενή αναφορά στην σχέσι του με το έργο του μεγάλου Γερμανού.

Έτσι, δεν προκαλεί, νομίζω, ιδιαίτερη έκπληξι το γεγονός ότι ο Καζαντζάκης είχε συντάξει μίαν "ενναίσιμον επί υφηγεσία διατριβή" για την σχετική με το Δίκαιο και την Πολιτεία Φιλοσοφία του Νίτσε, με σκοπό την υποβολή της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την τύχη αυτής της διατριβής δεν την γνωρίζουμε, αφού τα αρχεία του Πανεπιστημίου δεν αναφέρουν κάτι σχετικό. Πιθανώς αυτή να μην υπεβλήθη ποτέ, πιθανώς να υπεβλήθη αλλά να απορρίφθηκε λόγω του συντηρητισμού της εποχής. Κανένα στοιχείο, πάντως, δεν δείχνει ότι ο Καζαντζάκης έλαβε τον τίτλο του Υφηγητού.

Έχουμε, παρά ταύτα, την δυνατότητα να διαβάσουμε το κείμενό της, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, σε επιμέλεια Πάτροκλου Σταύρου. Να διαβάσουμε και να θαυμάσουμε την συνάντησι δύο μεγάλων πνευμάτων!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων

Ήντα να κάμω εδά;