3.8.09

Δασκαλογιάννης: Ο ήρωας - θρύλος της Κρήτης

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, για την τοπική ιστορία της Κρήτης, είνε το 6ο τεύχος του ενθέτου στην εφημερίδα "Έθνος" περιοδικού "Ιστορία του Έθνους", το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009 και τιτλοφορείται "Δασκαλογιάννης: Ο ήρωας - θρύλος της Κρήτης", με υπότιτλο "Άγνωστα στοιχεία για τον Πρωτοκαπετάνιο των Σφακίων".

Στο περιοδικό εμπεριέχονται άρθρα του γνωστού συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του δημοσιογράφου Κάρολου Μπρούσαλη, του Διδάκτορος Νεώτερης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανόλη Γ. Πεπονάκη και του προϊσταμένου των Αρχείων Νομού Ηρακλείου Μανόλη Γ. Δρακάκη.

Αλλά, το σημαντικότερο, κατά την γνώμη μου, άρθρο είνε ένα μέχρι σήμερα ανέκδοτο κείμενο του αειμνήστου ιστοριοδίφη της Κρητικής ιστορίας, Στέργιου Σπανάκη, το οποίο είχε παραχωρήσει στον Ψιλάκη για να δημοσιευθεί στο περιοδικό "Κρητικές Εικόνες" του τελευταίου, το οποίο, όμως, ανέστειλε την κυκλοφορία του προ της δημοσιεύσεως.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η προσπάθεια του Ψιλάκη, να φωτίση την πραγματική οικογενειακή καταγωγή και ταυτότητα του ήρωα, υποστηρίζοντας, βάσει ενός πωλητηρίου εγγράφου του 1749, ότι πιθανώς το επώνυμό του ήταν Αντρουλουδάκης ή Αντρουλακάκης, καθώς είνε γνωστό ότι το Δασκαλογιάννης είνε παρανώμι.

Αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία του Νησιού μας, αξίζει να το αναζητήσετε!!!
Powered by ScribeFire.

Δεν υπάρχουν σχόλια: