Από τη σοφία του Ηλία του Πετρόπουλου

Ο Νίκος Καρούζος πάντα με γοήτευε με την ποίησή του και με το λέγειν του. Τον παρακολουθούσα στις ταβέρνες, όπου άρχιζε την μυσταγωγία της νύχτας με μια καυτή φασουλάδα. Ο Καρούζος είναι ένας σοφός που, όχι μόνο ζει με τρόπο ελληνικό, αλλά γνωρίζει βαθύτατα γιατί ζει με τρόπο ελληνικό.

Ο Ηλίας ο Παπαδημητρακόπουλος φρονεί ότι, ο ύπουλος και ακήρυχτος πόλεμος των νεοελλήνων κατά της Ελλάδας είναι ο πλέον καταστρεπτικός πόλεμος στην μακρόχρονη ιστορία της χώρας.

Η χώρα μας μαστίζεται από μια πολιτιστική κρίση. Η χώρα μπαίνει, τώρα, στην χειρότερη φάση αυτής της κρίσης. Ο λαός (που δεν είναι διόλου αγνός και αθώος) ευθύνεται εν μέρει για την κρίση. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ευθύνης το έχει και το κατέχει το Κράτος, όπως εκφράζεται από τους σάπιους πολιτικάντηδες.

Εδώ και σαράντα χρόνια η Ελλάδα κατευθύνεται από βάρβαρους πρωθυπουργούς - βάρβαρος ο καραβανάς Πλαστήρας βάρβαρος ο εγκάθετος Παπάγος, βάρβαρος ο άξεστος και τυχάρπαστος Καραμανλής, βάρβαρος ο χιτλερίσκος Παπαδόπουλος, βάρβαρος ο Αντρέας κι ακόμα πιο βάρβαρος ο προαλειφόμενος Μητσοτάκης. Και δίπλα του ο Φλωράκης, ο βάρβαρος αυτός χωρικός, που παρουσιάζει την βίλα του στα περιοδικά μόδας και που, καθώς ψιθυρίζεται, λαβαίνει μαθήματα ορθοφωνίας για να διορθώσει το μόνο ελληνικό πράγμα που έχει: την προφορά του.

Η γενιά μου (δηλαδή, οι λογοτέχνες και οι καλλιτέχνες της γενιάς μου) έπραξαν το παν για να ανακόψουν την εισβολή του αμερικάνικου τρόπου ζωής. Μόνον έτσι μπορώ να ιδώ την προσπάθεια του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι έλληνες πρωθυπουργοί μισούν θανάσιμα τους έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες. Η λεγόμενη Συνείδηση του έθνους δεν εκφράζεται από τους πρωθυπουργούς, αλλά από τον Καστοριάδη, από τον Καρούζο, από τον Φασιανό, από τον Σαχτούρη, από τον Ελύτη.

Οι πρωθυπουργοί μας είναι πολύ περήφανοι γιατί έχωσαν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό μαντρί. Ασφαλώς, οι κύριοι πρωθυπουργοί θα τα κονομίσουν χοντρά. Κι ο λαός θα εξαναγκαστεί ν' αλλάξει μοντέλο.

Αυτή τη φορά ο κίνδυνος θα ξεκινήσει από την Δυτική Γερμανία. Δεν αγαπώ τους γάλλους. Η Γαλλία, όμως, δεν απειλεί την εθνική υπόσταση της χώρας μας. Οι νέοι μας πρέπει ν' αρχίσουν, αμέσως, την πολεμική κατά της παμφάγου Δυτικής Γερμανίας.

Κι αν εδανείστηκα την γνώμη του Παπαδημητρακόπουλου, είναι γιατί ο Παπαδημητρακόπουλος κατέλαβε, ήδη, σημαντικότατη και επίζηλη θέση στην σύγχρονη πεζογραφία μας.


Πόσο προφητικά ηχούν στ' αυτιά μου τα παραπάνω σοφά λόγια!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ήντα να κάμω εδά;

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων