Harry Mulisch: Ο Προστατευόμενος

Όπως έχω γράψει κι άλλες φορές, ο Mulisch (Μούλις) είναι ένας απ' τους αγαπημένους μου σύγχρονους συγγραφείς. Τον πρωτογνώρισα χάρις στον Στέργιο, με "Τα Στοιχεία" του, τον λάτρεψα με την "Ανακάλυψη του Ουρανού" κι είμαι ιδιαίτερα περήφανος που έχω όλα του τα βιβλία στην προσωπική μου βιβλιοθήκη (τα μεταφρασθέντα στα Ελληνικά, φυσικώς, δεν γνωρίζω ακόμα Ολλανδικά!).

Όπως όλα τα έργα του, έτσι κι αυτό έχει μια αρκούντως ικανοποιητική δόσι υπερρεαλισμού, διαπνέεται από υψηλή εκφραστική δεινότητα και χαρακτηρίζεται απ' αυτό το ιδιαίτερο (καμιά φορά κι ανάποδο) εντελώς προσωπικού ύφους γράψιμο του Mulisch.

Το βιβλίο, όμως, αυτό, έχει και μια σημαντικότατη διαφορά. Ενώ όλα τα άλλα έργα του που έχουν δημοσιευθεί στα Ελληνικά είναι μυθιστορήματα (μ' εξαίρεσι το διήγημα "Το Σύνορο" που περιλαμβάνεται στην "Ανθολογία Σύγχρονου Ολλανδόφωνου Διηγήματος" των Εκδόσεων Καστανιώτη, οι οποίες έχουν, αποκλειστικά ως τα τώρα, εκδόσει τα έργα του Mulish στα Ελληνικά), ο τόμος αυτός είναι μία ανθολογία διηγημάτων (προσωπικά κάποια θα τα χαρακτήριζα λόγω έκτασης νουβέλες) του συγγραφέα και μάλιστα μία ανθολογία που καλύπτει μια περίοδο σχεδόν σαράντα ετών (1953 - 1990), δίνοντάς μας έτσι την δυνατότητα αφενός να γνωρίσουμε ένα διαφορετικό πεδίο δράσης του συγγραφέα κι αφετέρου να δούμε την εξέλιξι τόσο της σκέψης του και των θεματικών και ζητημάτων που τον απασχόλησαν, όσο και της τεχνικής, του ύφους και των πειραματισμών του.

Ο τόμος, σε μετάφρασι Ινούς Βαν Ντάϊκ - Μπαλτά (όπως όλα τα έργα του Mulish, εξαιρουμένων των "Στοιχείων") κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, και περιλαμβάνει τα παρακάτω διηγήματα:
  1. Ο Προστατευόμενος
  2. Περιοδεύον
  3. Τι Συνέβη στον Λοχία Μασούρο;
  4. Ο Πλουμιστός Άνθρωπος
  5. Το Σύνορο
  6. Παλιός Αέρας
  7. Περιστατικό
Technorati Tags: , , ,

Powered by ScribeFire.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ήντα να κάμω εδά;

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων