Ryszard Kapuściński: Another Day of Life

Ο Ryszard Kapuściński (Ριχάρδος ή Ρύσαρντ Καπουστσίνσκι, γνωστός στα Ελληνικά και ως Ρίσαρντ Καπισίνσκι) υπήρξε ο μεγαλύτερος Πολωνός πολεμικός ανταποκριτής του 20ου αιώνα.

Προσωπικά, οφείλω να ομολογήσω πως δεν είχα ιδέα για το πρόσωπό του και το έργο του μέχρι που πήγα στην Πολωνία. Έτυχε, όμως, οι πρώτες βδομάδες που ήμουν εκεί να σημαδευτούν απ' τον θάνατό του. Έτσι, λόγω των αφιερωμάτων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και των καθημερινών συζητήσεων για τον εκλιπόντα, έμαθα ποιος ήταν κι άρχισα να ενδιαφέρομαι για το έργο του.

Φυσικά, οι γνώσεις μου της Πολωνικής δεν είναι επαρκείς για να προσπελάσω εύκολα ένα σοβαρό δημοσιογραφικό άρθρο, πολύ περισσότερο όταν αυτό είναι γραμμένο από κάποιον που "ανήγαγε την δημοσιογραφική ανταπόκρισι σε λογοτεχνία". Έτσι, κατέφυγα σε Αγγλικές μεταφράσεις.

Το βιβλίο του "Another Day of Life" (στα Πολωνικά: "Jeszcze dzień życia") ήταν δώρο "των Πολωνών Γονέων μου", του Marcin και της Ania και είναι το πρώτο που διάβασα. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Penguin Books, στην σειρά Penguin Classics, σε μετέφρασι των William R. Brand (Γουϊλλιαμ Ρ. Μπραντ), Katarzyna Mroczkowska - Brand (Καταρζύνα Μροτσκόφσκα - Μπραντ) και Klara Glowczewska (Κλάρα Γκλοφτσέφσκα).

Αναφέρεται στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Ανγκόλας, το 1975, όταν οι Πορτογάλοι άποικοι έφευγαν μετά από αιώνες δουλείας κι άφηναν μια έρημη και πεινασμένη γη, όπου οι ηγεμονευόμενοι από τις Η.Π.Α. και τις άλλες Δυτικές Δυνάμεις Πατριώτες / Εθνικιστές κι οι καθοδηγούμενοι από την Σοβιετική Ένωσι και την Κούβα Κομμουνιστές αντιμάχονταν ποιος θα κυριαρχήση - προς όφελος των κηδεμόνων τους, φυσικά.

Το βιβλίο αυτό μου θύμισε εν πολλοίς την ταινία "Ξενοδοχείο Ρουάντα" ("Hotel Rwanda"), του Terry George (Τέρρυ Τζωρτζ), το οποίο αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο της Ρουάντα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τα πρώτα δημοσιογραφικά άρθρα γι' αυτόν τον δεύτερο πόλεμο που, ως έφηβος, διάβασα στο πολύ καλό, αλλά βραχύβιο περιοδικό "Εικόνες του Κόσμου" που έβγαινε εκείνη την εποχή.

Με λόγο λιτό και δημοσιογραφικό, αλλά όχι κοινότυπο και σίγουρα μεστό, ο Kapuściński καταφέρνει να αναπαραστήση ολοζώντανα την κατάστασι του πολέμου και να μας υποβάλη το ερώτημα:

Πόσο αξίζει, εν τέλει, η ανθρώπινη ζωή;

Technorati Tags: , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μενέλαος Γ. Παρλαμάς: Από τη ζωή των λέξεων

Ήντα να κάμω εδά;

Ὁ «Φωτόδεντρος» Στέργιος Δραμουντάνης ἀπόψε στὶς 21:00 στὴ σειρὰ ντοκυμανταὶρ «Ἱστορίες Καθημερινῶν Ἀνθρώπων» τοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων